Het leven van de opa van Ad van Beek (59) draaide om scheepswerf Wilton-Fijenoord. 55 jaar lang werkte zijn grootvader voor het bedrijf, eerst in Rotterdam-Delfshaven, later in Schiedam. Met de oprichting van een museum over de werf als ode, ontdekt de kleinzoon steeds meer over het leven van zijn opa en veel andere regiogenoten.
Van Beek kwam vroeger maar wat graag bij zijn opa en oma Leenheer in Rotterdam over de vloer. Maar wat opa de hele dag deed, daar vertelde hij weinig over. ,,Opa was een leuke, rustige en verlegen man. Maar hij was altijd weg, aan het werk op de scheepswerf.”
In de beginjaren was Wilton-Fijenoord nog een kleine werf in Rotterdam-Delfshaven, waar opa Leenheer vanaf de jaren 20 werkte. Grootvader was zo gehecht aan die werkplek, dat hij de verhuizing naar Schiedam maar niks vond, volgens Van Beek. In Schiedam werkten op het hoogtepunt zo’n 7000 vaste werknemers voor het bedrijf. Van Beek: ,,Het was een tijd die ik zelf graag had willen meemaken. Mensen waren niet zo gestrest of gehaast. Je collega’s bij Wilton waren je tweede familie.
Opa Leenheer werd 87. Na zijn overlijden kwam de doos met persoonlijke spullen bij een ander familielid te staan. Hoe erg Van Beek er ook op had gehoopt, de spullen van zijn opa heeft hij als gevolg van een familieruzie nooit meer teruggezien.
Van Beek besloot daarop zelf spullen van Wilton-Fijenoord te gaan verzamelen. Tientallen mensen reageerden op de oproepen die hij plaatste in lokale kranten en bladen. Zo werd Van Beek gebeld door een Rotterdamse vrouw met oude boeken over de scheepswerf. ,,Op één voorwaarde mocht ik langskomen: ik zou niet over Wilton-Fijenoord praten”, zegt Van Beek. Haar man bleek jaren terug ontslagen en was daar nog steeds boos over.
De man ving toch een deel van een gesprek op tussen zijn vrouw en Van Beek. Hij dacht dat de ontslagronde het gevolg was geweest van verkeerd management. Van Beek: ,,Ik vertelde dat het ontslag te maken had met een belangrijke order die Wilton-Fijenoord van de overheid niet mocht uitvoeren. Toen ik wegging, bedankte de man me. Ik krijg er nu weer de rillingen van.”
De verzameling liep volledig uit de hand, volgens Van Beek. Inmiddels staat er in Schiedam zeven containers propvol Wilton-Fijenoordspullen; relatiegeschenken zoals sigaren, sleutelhangers, asbakken en kalenders, maar ook gereedschap en zelfs complete machines van de oude scheepswerf. Ook verzamelde Van Beek foto’s. ,,Wie weet kunnen bezoekers hun eigen opa’s op foto’s terugzien.”
Luchtalarm
Ook tijdens de Tweede Wereldoorlog werkte opa Leenheer bij Wilton-Fijenoord. In die tijd maakte hij per ongeluk promotie, vertelt Van Beek. Bij het afgaan van het luchtalarm vanwege de dreiging van een bombardement, vluchtten de werknemers de bunker in. ,,Eén keer was mijn opa er sneller dan anderen. De directeur die er ook al was merkte op: je staat wel vooraan als Hoofd Calculatie. Mijn opa wist nog helemaal niet dat hij die functie had.”
Trotse opa
Van Beek woont op een boot bij Amsterdam, maar is dag en nacht te vinden op de plek waar zijn museum beetje bij beetje verrijst. Vorig jaar ging de opening vanwege corona niet door. Nu breidt hij zijn levenswerk uit en hoopt hij het volgend voorjaar te kunnen presenteren.
De tijd dringt. Niet voor Van Beek, maar voor sommige oud-collega’s van zijn opa. De kleinzoon hoopt dat de opvolger van zijn opa erbij kan zijn. ,,Zelfs in het verzorgingstehuis praat die man alleen maar over Wilton-Fijenoord. Helaas gaat het steeds slechter met hem. Hij zei pas: je opa zou heel trots op je zijn geweest.”
Bron: AD.nl 19-05-2021
Tekst: Nikki Catlender
foto: AD.nl / fotograaf: Roel Dijkstra